Sweco-onderzoek: Stedelijke groei dankzij groene ruimtes en klimaatadaptatie

woensdag 17 juni 2020

Het is mogelijk om in een stad het aantal inwoners, werkplekken én vierkante meters groene ruimte te verdubbelen en tegelijkertijd de leefbaarheid en klimaatbestendigheid te verbeteren. In de stadsontwikkeling moet dan wel focus liggen op kwalitatieve openbare ruimtes, in combinatie met de juiste klimaatadaptatiemaatregelen. Dit stelt ingenieursadviesbureau Sweco in haar nieuwste Urban Insight rapport in het kader van het 10-jarige kennisprogramma Urban Insight dat zich richt op de uitdagingen in de (Europese) stad van de toekomst. 

De Zweedse schrijvers van het rapport schetsen de ontwikkeling van klimaatbestendige steden in de komende 30 jaar, waarbij ze concrete maatregelen voorstellen in de scenario’s van extreme regenval en extreme hitte. De openbare ruimte in de wijk speelt in beide scenario’s een belangrijke rol.

Rutger Wijngaarden, stedenbouwkundige bij Sweco Nederland, licht het rapport toe: "Openbare ruimtes zoals stadsparken worden tijdens Covid-19 meer gewaardeerd dan ooit tevoren. Wij zien dat kwalitatief goed ingerichte en goed toegankelijke openbare ruimtes, de behoefte van mensen aan eigen buitenruimte in de stad met 20 procent kan verminderen. Tegelijk zijn deze openbare ruimtes van grote waarde om oplossingen te bieden bij de klimaatuitdagingen waar steden mee te maken hebben zoals hitte, droogte en de hevige regenval van afgelopen weekend."

Klimaatbestendig Nijmegen
Hoe werken de internationale inzichten uit dit rapport in de Nederlandse praktijk? De onderzoekers namen een kijkje in Nijmegen, waar op verschillende plekken de openbare ruimte in dichtbebouwde wijken aantrekkelijk en klimaatbestendig is gemaakt.

Het rapport ‘Neighbourhoods of tomorrow, designing for climate resilience in dense urban areas’ is het tweede in een reeks internationale Urban Insight-rapporten van Sweco over het onderwerp Climate Action. In deze rapporten rapport belichten experts specifieke gegevens, feiten en wetenschap die nodig zijn om veilige, veerkrachtige toekomstige stedelijke omgevingen te plannen en te ontwerpen. Urban Insight is het 10-jarige internationale kennisprogramma van Sweco gericht op de uitdagingen in de stad van de toekomst. Samen met klanten, partners en de samenleving ontwikkelen én delen zij data en feiten over ontwikkelingen in Europese steden, vanuit het perspectief van haar bewoners.

 

Download het onderzoeksrapport

 

Sweco

artist impression: Sweco

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.