Studenten Windesheim spreken abonnees Verkeerskunde

vrijdag 1 maart 2019
timer 2 min

Aansluitend op de eerste serie Vakkennis hebben drie studenten Mobiliteit van Windesheim op verzoek van Verkeerskunde acht interviews gehouden met acht abonnees uit het werkveld mobiliteit. Hoe houden zij hun vakkennis bij? Zij werken bij gemeenten (4) provincie (2) ov-bureau (2) en een adviesbureau(1).

Thijs Oldengarm, Roy Tammens en Rens Haverslag voerden de gesprekken en vernamen dat veel geïnterviewden vaknieuws van Verkeerskunde en van andere titels via de mail ontvangen. Zij lezen daarvan voornamelijk de titels en koppen en scannen de informatie op interessante artikelen. Na het lezen van een artikel, gebeurt er niet veel meer mee. Soms sturen ze een artikel door naar collega’s. De meeste informatie blijft in het achterhoofd, maar wordt wel relevant genoemd. Zeker in gesprekken met vakgenoten. 

Het eigen netwerk noemen de geïnterviewden als de meest effectieve bron om kennis op te doen. Maar het startpunt van netwerkgesprekken zijn vaak wel gelezen artikelen. Google is een belangrijke bron voor de geïnterviewden om meer vakinformatie te vinden. 

Verkeerskunde wordt vooral gelezen om in het kort verschillende vakontwikkelingen bij te houden. Hierbij is weten wat er speelt en kunnen meepraten met anderen het uitgangspunt. De oudere abonnees geven aan, naast de vakbladen, ook nog veel boeken te lezen over onderwerpen uit het vakgebied. Daarbij valt het woord ‘hobby’. 

Eén van de oudere geïnterviewden geeft aan dat vakinformatie tegenwoordig uit meer bronnen bestaat dan voorheen uit alleen vakbladen. Dat geldt naast vakinformatie overigens ook voor veel databronnen. Twitter lezen de geïnterviewden vooral om te volgen waar anderen zich mee bezighouden. Hetzelfde geldt voor LinkedIn. Wel zetten ze sociale media vaker in om te zenden naar burgers. 

 

Wat vindt u van uw vakmedium? Reageer graag!

 
Auteur: Thijs Oldengarm, Roy Tammens en Rens Haverslag

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden