Inzicht in de mobiliteitstransitie

donderdag 11 juni 2020

Je hoeft maar iets te lezen over mobiliteit in de toekomst of het gaat over ‘de mobiliteitstransitie’. Maar wat weten we er eigenlijk van? Wat gebeurt er in een mobiliteitstransitie?

Door Sietse Touker, bachelor International Spatial Development, BUAS 

Mobiliteit is grofweg te definiëren als het ecosysteem van alle menselijke bewegingen in Nederland. Het ecosysteem staat voor de verschillende mobiliteitssystemen waarmee mensen zich voortbewegen. Deze systemen bevatten alle middelen - van infra tot route-app - die nodig zijn voor een trip. Mobiliteitssystemen blijven zich optimaliseren, totdat een verandering zó significant is dat er - vanuit een niche - een nieuw systeem ontstaat (transitie).  

In 2018 verdeelde de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur het mobiliteitsecosysteem in: infrastructuur, verkeersdiensten, vervoersdiensten en mobiliteitsdiensten. Kijken we naar het beheer ervan, dan valt op dat nichemarkten en overheden elkaar afwisselen in de mate van beheersing per laag (figuur).

Waar de overheid een duidelijke taak heeft als belangenbehartiger van de samenleving, zorgt de doorbraak van nichemarkten voor een momentum in de koers van de mobiliteitstransitie. Als deze koers het belang van de samenleving schaadt, kunnen overheden ingrijpen met beleidsinstrumenten. Dat maakt de koers van de mobiliteitstransitie flexibeler dan vaak wordt gedacht. Door te focussen op waar de samenleving daadwerkelijk behoefte aan heeft, is het mogelijk om met zijn allen te bedenken waar wij eigenlijk uit willen komen. Het antwoord ligt daarmee niet bij wat de mobiliteitstransitie ons gaat brengen, maar bij hoe wij de mobiliteitstransitie kunnen gebruiken voor een betere toekomst. 

U kunt het onderzoeksrapport hier lezen.

De invloed van overheid en nichemarkten op vier onderling afhankelijke lagen in transities binnen het mobiliteits-ecosysteem (Illustratie obv freepik.com)

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden