Onderzoek wijst uit: elektrisch rijden niet altijd goedkoopste optie

donderdag 19 januari 2023

Veel Nederlanders denken dat elektrisch rijden goedkoper is dan bijvoorbeeld diesel of benzine. Uit onderzoek blijkt nu dat dat niet per se zo is. Auto-importeur DAS deed het onderzoek en liet zien dat Nederland (vooral) online op zoek is naar de goedkoopste opties wat betreft auto rijden.

Dat Nederlanders op zoek zijn naar goedkopere mogelijkheden voor op de weg is vooral te herleiden uit het aantal zoekopdrachten op Google. "Is elektrisch rijden goedkoper?" werd zo'n 106% méér gezocht in de afgelopen vier maanden dan daarvoor. De vraag "wat is goedkoper elektrisch of benzine?" zag zelfs een stijging van 250% in het afgelopen jaar. Een auto importeren van over de grens blijkt ook populair: "auto importeren" werd in december 2022 ruim 22.000 keer gezocht op Google.

BMW, Audi of Mercedes-Benz

In het onderzoek is een vergelijking gemaakt tussen drie merken met in iedere brandstofcategorie een vergelijkbaar model hebben. Hierbij is gekeken naar het aantal kilometers dat wordt gereden in combinatie met de prijs per kilometer, wegenbelasting en de aanschafkosten. En wat blijkt? Rijden op een stekker is lang niet altijd goedkoper. “Wij zien dat veel mensen er vanuit gaan dat elektrisch rijden gewoonweg het goedkoopst is. Maar het blijft altijd een combinatie van verbruiks- en aanschafkosten”, zegt Job Das, directeur van Das Import. “Het is natuurlijk per situatie verschillend. Voor iedere situatie is het interessant om te kijken wat gunstig is. Mensen kunnen dan zelf een conclusie trekken. Maar staar je niet blind op elektrisch als goedkoopste optie."

Op papier anders dan op weg

Het onderzoek biedt voor de consument inzicht in de huidige ontwikkelingen, stelt Das. “Op papier kan het natuurlijk altijd anders zijn dan in de praktijk. 20.000 kilometer per jaar elektrisch rijden pakt anders uit als je lange stukken achter elkaar rijdt, dan wanneer je alleen kleine stukjes rijdt. Wat belangrijk is: neem de tijd en weeg alle opties zorgvuldig af. Maar wat goed is om te onthouden: elektrisch rijden is niet per se goedkoper.”

De resultaten van het volledige onderzoek zijn hier te vinden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.