30km-stickers in 30 km-zones (VK 4/2013)
maandag 24 juni 2013
timer 2 min

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan Arnoud van der Steen, gemeente Apeldoorn, maar zijn benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

Vraag: de heer T. Willemsen, Apeldoorn

‘In Apeldoorn hebben we vele 30 km-zones. Bij navraag blijkt dat bewoners niet kunnen aangeven hoe hard er eigenlijk gereden mag worden. Je kunt ook zomaar 1,5 km in een 30 km-zone rijden, terwijl je maar één bord met de toegestane snelheid bij de entree bent tegengekomen. Op de snelweg wordt er om de 100 meter aangegeven dat de snelheid 100 km/uur mag zijn. Waarom niet op lantaarnpalen, om de 50 meter, ter ondersteuning van de wettelijke zoneborden, kleine 30km-stickers aangebracht als reminder dat je in een 30 km-zone rijdt? Zou gemeente Apeldoorn zo’n ‘stickeroplossing’ willen oppakken?’

Antwoord: Arnoud van der Steen, gemeente Apeldoorn

‘Het klopt dat Apeldoorn grote 30 km-zones kent. De stad kent twee snelheidregiems binnen de bebouwde kom. Op de toegangswegen, de buiten- en centrumring van Apeldoorn geldt het 50 km/uur-regiem. Voor alle woonwijken geldt 30 km/uur. Dit zijn grote 30 km/uur-zones die aan de rand van de wijk duidelijk wordt aangegeven met behulp van borden en markering of van borden en drempels/inritconstructies. In de wijk Orden is op initiatief van bewoners en wijkraad een stickeractie opgezet waarbij containers en lichtmasten zijn voorzien van '30' sticker. Of dit het gewenste rijgedrag oplevert is nog niet bekend.

 
Auteur: Margriet Verhoog

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief