Parkeerplaats voor je deur (VK 5/2013)
maandag 2 september 2013
timer 2 min

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan Jan Hofstra, gemeente Schiedam, maar zijn benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

Vraag: de heer F. van der Zee, Schiedam

Ik bewoon een hoekhuis in een smalle straat in het oude centrum van Schiedam. In deze straat zijn vier parkeerplaatsen voor vergunninghouders gecreëerd. Deze komen deels uit op de stoep en straat. De belijning begint 120 cm van de voordeur. De meeste auto’s parkeren echter niet binnen deze belijning. Hierdoor kan ik soms mijn eigen voordeur niet goed in of uit. Handhaving heb ik hierop aangesproken, deze gedoogt echter het parkeren buiten de lijnen vanwege de parkeerdrukte. Mijn vraag is, zijn er wettelijke (landelijke) regels voor aanleggen van parkeervakken voor met name de gevel-afstand en de hoek van de straat? En zijn die hier ook goed toegepast?

Antwoord: Jan Hofstra, verkeerskundige gemeente Schiedam

‘Het centrum van Schiedam heeft zoals vele centra van historische steden beperkte parkeermogelijkheden. De situatie die geschetst wordt door de heer Van der Zee is niet uniek. De doorloopbreedte op het trottoir voldoet aan de minimumeis van 1.20 meter. Het situeren van een parkeervak minder dan 5 meter van het kruisingsvlak is eigenlijk niet wenselijk, vanwege artikel 24 van het RVV 1990 (parkeren op minder dan 5 meter van de kruising). Maaar vanwege het eenrichtingsverkeer ter plaatse is geen verkeer te verwachten van rechts, zodat het parkeren binnen de uitzichtdriehoek binnen 5 meter te rechtvaardigen valt.’ 

Betekent dit dat parkeren (en wellicht ook rijden) een afstand van minstens 1,20m tot de voordeur of gevel moet aanhouden?
het kan nog zotter: een gemeente die parkeervakken binnen de 5 meter van een t-kruising wil maken, waarbij de linker straat ook nog eens versmald is, waaardoor het verkeer een uitrijdende automobilist te laat zal opmerken, zelfs met 30 km/u !
graag zou ik een (juridisch) standpunt willen of de gemeente dit wel mag doen ! het RVV belang verstijgt toch zgn parkeerprobleeem van eenn wijk ?
De situatie is ruim een jaar na de ingezonden vraag nog steeds hetzelfde. De doorloopbreedte van voordeur tot de belijning van het parkeervak voldoet aan de minimum eis van 1.20. Automobilisten die het niet zo nauw nemen parkeren nog steeds buiten de lijnen. Het "record" was 40 centimeter vanaf mijn voordeur.
Beste meneer de Korte, bedankt voor uw reactie. De auto die op 40 centimeter van mijn voordeur stond geparkeerd was een incident. Maar niet minder gevaarlijk of irritant. De wagen stond niet op zijn handrem en is zodoende naar mijn voordeur gerold. Èèn van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar is om inderdaad fotomateriaal te overleggen aan de gemeente Schiedam. De parkeerplaats is misschien geplaatst binnen de wettelijke normen. Maar in dit geval is het de handhaving die tekort schiet. Met vriendelijke groet Frans van der Zee

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief