Parkeerplaats voor je deur (VK 5/2013)
maandag 2 september 2013
timer 2 min

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan Jan Hofstra, gemeente Schiedam, maar zijn benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

Vraag: de heer F. van der Zee, Schiedam

Ik bewoon een hoekhuis in een smalle straat in het oude centrum van Schiedam. In deze straat zijn vier parkeerplaatsen voor vergunninghouders gecreëerd. Deze komen deels uit op de stoep en straat. De belijning begint 120 cm van de voordeur. De meeste auto’s parkeren echter niet binnen deze belijning. Hierdoor kan ik soms mijn eigen voordeur niet goed in of uit. Handhaving heb ik hierop aangesproken, deze gedoogt echter het parkeren buiten de lijnen vanwege de parkeerdrukte. Mijn vraag is, zijn er wettelijke (landelijke) regels voor aanleggen van parkeervakken voor met name de gevel-afstand en de hoek van de straat? En zijn die hier ook goed toegepast?

Antwoord: Jan Hofstra, verkeerskundige gemeente Schiedam

‘Het centrum van Schiedam heeft zoals vele centra van historische steden beperkte parkeermogelijkheden. De situatie die geschetst wordt door de heer Van der Zee is niet uniek. De doorloopbreedte op het trottoir voldoet aan de minimumeis van 1.20 meter. Het situeren van een parkeervak minder dan 5 meter van het kruisingsvlak is eigenlijk niet wenselijk, vanwege artikel 24 van het RVV 1990 (parkeren op minder dan 5 meter van de kruising). Maaar vanwege het eenrichtingsverkeer ter plaatse is geen verkeer te verwachten van rechts, zodat het parkeren binnen de uitzichtdriehoek binnen 5 meter te rechtvaardigen valt.’ 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden