Fietser wel of geen voorrang op rotonde? (VK 1/2014)
maandag 3 februari 2014
timer 2 min

Vraag: de heer M. Bakermans

‘Bij een voorrangsrotonde met daaromheen een losliggend fietspad, zou dit fietspad dezelfde voorrangsregels hebben zodat afslaand verkeer vanaf de rotonde voorrang moet verlenen aan de fietser.

Bij ons in de buurt zijn veel rotondes met een afwijkende bebording zodat fietsers juist moeten wachten. Bij iedere hoek van de rotonde staan overal haaientanden en voorrangsborden voor de fietsers. Dan mag een auto toch doorrijden bij het afslaan? Volgens mijn dochters rijinstructeur moet je de fietser laten voorgaan bij het afrijden van de rotonde: rechtdoorgaand verkeer heeft voorrang, ook al staan er haaientanden. Klopt dat?  

Antwoord: Otto van Boggelen, Fietsberaad
‘De rijinstructeur heeft een punt: het bord B6 betekent ‘verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg’. Maar dit gaat niet boven de regel ‘rechtdoor op dezelfde weg gaat voor’. Een rotonde (inclusief fietspad) is eigenlijk een eindeloze voorrangsweg. Zolang de afslaande automobilist op dezelfde weg is als de fietser, moet deze vrije doorgang geven aan fietsers die rechtdoor gaan.

Pas als de automobilist enkele meters op de zijweg heeft afgelegd, is hij voor een fietser een bestuurder op de kruisende weg. Dan moet de fietser voorrang verlenen als het bord B6 er staat. Maar om hoeveel meter het gaat is niet duidelijk. Voor de automobilisten en fietsers geldt daarom de basisregel: laat de ander voorgaan bij twijfel.’

Foto: M. Bakermans

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief