Is dit een (on)duidelijke busuitrit?
woensdag 27 mei 2015
timer 2 min
verkeerskunde artikel

Vraag:

Het busstation in Gouda is gescheiden van de openbare weg door een dubbele onderbroken streep. Enige tijd geleden fietste ik daar en moest ik volop in de remmen omdat een stilstaande bus ineens de weg opreed.  De bus kwam weliswaar voor mij van rechts, maar had geen signalen gegeven dat hij zou vertrekken. De chauffeur wees me op een waarschuwingsbord. Dit betreft het driehoekige bord, wit met rode rand en een uitroepteken dat waarschuwt voor gevaar, met als onderschrift ‘Bus van rechts’ (zie foto van de situatie).

Zelf vind ik de voorrangssituatie hier niet duidelijk. Impliceert het bewuste bord (waarschuwing voor gevaar) inderdaad dat ik voorrang moest verlenen? Wat is dan de rol van de dubbele onderbroken streep? Is de afstand tussen het bord en de uitrit van het busstation trouwens niet een beetje groot? En als ik voorrang had moeten verlenen dan had daar toch aan vooraf moeten gaan dat de chauffeur duidelijk maakt dat hij weg gaat rijden (knipperlichten)? Wat is uw mening over deze situatie?

Antwoord Ton Hendriks, verkeerskundige bij ANWB: ‘Ik snap het onbegrip van de vraagsteller. Het is geen duidelijke situatie. De waarschuwing is dat er een bus van rechts kan komen. Blijkbaar met het idee dat je dan voorrang moet geven. Maar er doemen wel wat vragen op:

Waar komt een bus van rechts vandaan?  De (mogelijke) busbewegingen zijn onduidelijk en de daaruit voortkomende voorrangssituaties ook.

Bij stilstaande bus: hoe weet je dat de bus weer gaat deelnemen aan het verkeer? Door de richtingaanwijzer? Dan moet je daar dus permanent op letten.

Je kunt hier als fietser naar mijn idee niet echt goed anticiperen.

 

Wilt u ook reageren?

Bij ons dorp is een pompstation gezet wie heeft voorrang.of is dit een uitrit ik kom van rechts.

Bij ons dorp is een pompstation gezet wie heeft voorrang.of is dit een uitrit ik kom van rechts.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief