Klopt het niet-rokenbord wel?
dinsdag 7 augustus 2018
timer 2 min

Vraag aan Verkeerskunde
“Ik heb geleerd dat een verbodsbord bestaat uit een rond bord met een orde rand. Als het verbod ophoudt, komt er een diagonale streep doorheen.  Als ik naar de ‘verboden te roken’-borden kijk dan betekenen ze toch eigenlijk "verboden om niet te roken"?

Antwoord Helpdesk Politieacademie:
“In de verkeerswetgeving is ervoor gekozen om de verbodsborden zo eenvormig mogelijk vorm te geven, rond en met een rode rand . Bij een aantal borden wordt het einde van het betreffende verbod, dan aangegeven doordat er drie diagonale zwarte strepen doorheen geplaatst zijn.

Bij de meeste borden die gebruikt worden om aan te geven dat daar een rookverbod geldt, wordt ook een rond bord met rode rand gebruikt, waar dan een diagonale rode streek doorheen loopt en waarin een brandende sigaret staat afgebeeld. Maar de borden die een rookverbod inhouden vallen niet onder de verkeerwetgeving. Voor verkeersborden geldt dat artikel 62 van het RVV aangeeft dat weggebruikers verplicht zijn gevolg te geven aan verkeerstekens die een gebod of een verbod inhouden. Wat verkeersborden betreft gaat het dan om de borden die genoemd worden in hoofdstuk A t/m H van bijlage 1 van het RVV 1990 (art. 4 BABW).

Het bord rookverbod komt dus niet voor in de verkeerswetgeving en de bepalingen met betrekking tot de vormgeving van verkeersborden gelden dus niet voor gebieden waar een rookverbod is.”

Jan Willem Ooms, Docent Politieacademie, Helpdesk verkeer

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief