Verschil tussen berm en groenstrook
donderdag 6 september 2018
timer 2 min
Wanneer is iets een berm waar je mag parkeren of een groenstrook waarvoor je bekeurd kan worden?

Antwoord Jan Willem Ooms, helpdesk verkeer van de politieacademie: “Dit is een onderwerp waar regelmatig vragen over worden gesteld.

Het feit waarvoor vraagsteller is bekeurd valt onder de plaatselijke verordening van de gemeente, en niet onder de verkeerswetgeving, in dit geval het RVV 1990. Nu is handhaven op grond van een plaatselijke verordening alleen mogelijk wanneer die verordening geen regels bevat die in strijd zijn met de regels die al in de verkeerswetgeving geregeld zijn (zie art. 2A Wegenverkeerswet 1994).

Parkeren in een wegberm is toegestaan ingevolge artikel 10 lid 1 van het RVV 1190:  de bestuurders (…) mogen voor het parkeren van hun voertuig tevens andere weggedeelten gebruiken, behalve het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad.

Het begrip “wegen” is omschreven in artikel 1 van de Wegenverkeerwet 1994: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden, met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden, bermen en zijkanten. Het betekent dus dat wegbermen ook tot het begrip “weg” gerekend worden, evenals voetpaden en trottoirs, fietspaden enz.

Ter illustratie: Op de foto wordt niet alleen de rijbaan tot het begrip “weg” gerekend, maar ook de parkeervakken en de trottoirs, evenals de groenstrook tussen het trottoir aan de rechterzijde en de parkeervakken. Wanneer een auto geparkeerd zou staan op deze groenstrook, tussen het trottoir en de parkeerstrook, dan kan hiertegen niet opgetreden worden ingevolge de plaatselijke verordening: parkeren op een groenstrook, omdat deze tussenberm onder het begrip “weg“ valt.

Er moet dus bekeken worden of de plaats waar het voertuig van de vraagsteller geparkeerd stond onder het begrip “weg” valt, of dat er sprake is van een groenvoorziening die buiten de weg ligt, en dat is niet altijd eenvoudig te bepalen. Wanneer de vraagsteller meent dat zijn voertuig geparkeerd stond in een wegberm, dan kan hij in bezwaar gaan en aanvoeren dat hij ten onrechte is bekeurd.

Hoort hierin niet de nuance meegenomen te worden die Brussel volgens mij in 2016 heeft gemaakt. Namelijk dat buiten de kom de berm geen onderdeel van de weg is.
Met het bord E1 is het parkeren op de weg verboden. Zoals in het artikel beschreven hoort de berm bij de weg en zou het parkeren in de berm dus ook verboden zijn. De wet uit Brussel laat nu echter de berm geen onderdeel uitmaken van de weg waar het parkeren verboden is. Hoe kan de gemeente dan duidelijk maken dat parkeren in de berm of in de groenstrook verboden is?
Wij wonen in een bocht in het buitengebied onze boerderij een nationaal monument ligt op 160 cm van de weg
De kadateriele kaart loopt door de keuken
Maar de boerderij is van 1749
Voordat het kadasterbestond

Er mag ook in de bocht 60 km worden gereden
De pas gerestaureerde boerderij vertoont weer scheuren
De bonth van hulten maakt het alleen als er 30 km per uur gereden mag worden
De gemeente tilburg wil dat niet
Is er een beschermende regel voor ons


C
In een Zeeuws dorp waar een evenement plaats vond, stonden de bewoners van een pand hun auto te lossen op een plek waar je normalitair niet mag parkeren, maar aangezien de straat helemaal vol stond met auto's konden ze niet anders. De politie kon niet even over het hart strijken, neen ze moesten de auto parkeren waar dat wel mocht, terwijl wij al gezien hebben dat vreemden gewoon bij bewoners in de voortuin zetten. In de zomermaanden kunnen de hulpdiensten soms niet bij een patiënt komen omdat de bermen vol staan met geparkeerde auto's. Gedragsbeïnvloeding is toch ver te zoeken. Boetes en waarschuwingen zijn er niet in de stampen.
Als die (smalle) groenstrook tussen het fietspad en de autorijbaan ligt, mag de automobilist er parkeren.
Maar mag hij dan ook pal tegen het fietspad aan parkeren? Normaal is het toch gebruikelijk dat er een kleine afstand wordt aangehouden tussen de geparkeerde auto en een rijbaan, of tussen het fietspad en er langs staande obstakels, bijvoorbeeld lantaarnpalen? Denk bijvoorbeeld aan open klappende portieren. Een gedeelte van het fietspad wordt onbruikbaar als de auto pal tegen het fietspad is geparkeerd, wat in deze situatie vaak voorkomt.
Dit kan ik toch echt geen bermen noemen, dit zijn aangelegde groenstroken. Het kan dan toch echt niet de bedoeling zijn dat je daar met een auto op gaat staan, bord of niet, want het ruïneert het groen. In mijn jeugd stonden daar van die lage metalen hekjes langs, want het was zelfs niet de bedoeling dat je daar zou gaan lopen.
Voetpad groenvoorziening van ongeveer 5meter voor huizen en dan weg mag ik met twee wielen op de groen voorziening staan ?

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief