Markering of niet? (VK 2/2013)
zaterdag 16 maart 2013
timer 2 min

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan Henk Haverkamp, stadsdeelregisseur bij Amsterdam Zuidoost, maar zijn benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

Vraag: de heer Reuderink, Amsterdam
De Rosa Luxemburgstraat heeft ter hoogte van de Clara Zetkinstraat een fietsoversteek op een verhoging die geen markering heeft, verderop in de straat hebben de drempels wel een markering die lijkt op een pianoklavier. Waarom gebruikt u bij de ene verhoging wel een pianoklavier-aanduiding en bij deze fietsoversteek niet? De voorrangsregeling is me ook onduidelijk omdat niet goed aan te geven is wat nu van rechts komend fietsverkeer is en wat afslaand en recht doorgaand fietsverkeer is. Zou een voorrangsregeling met borden en haaientanden niet helpen?

Antwoord: Henk Haverkamp, stadsdeelregisseur, Stadsdeel Zuidoost
Er is geen markering bij de verhoging Rosa Luxemburgstraat ter hoogte van de Clara Zetkinstraat omdat daar geen sprake is van een drempel maar van een uitrit/inritconstructie. Deze uitritconstructie regelt de voorrang, wat nog eens ondersteund wordt door het feit dat het (brom)fietspad in rood asfalt doorloopt, evenals de asmarkering. In dit geval moet de automobilist voorrang verlenen aan het verkeer op het doorgaande, hoger gelegen (brom)fietspad. Zo is dit omschreven in de CROW 228.

 
Auteur: Margriet Verhoog

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief