Links én rechts de rotonde op (VK 6/2013)
maandag 28 oktober 2013
timer 2 min

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan Otto van der Leest, gemeente Amersfoort, maar zijn benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

Vraag: de heer R. Mulder, Amersfoort

Als beroepsbuschauffeur zie ik dat fietsers zowel van links als rechts een rotonde op mogen. Een goed voorbeeld is het Eemplein in Amersfoort. Je kijkt links, rechts geeft alles voorrang, geeft gas. Voordat de bus in beweging is, zwalkt er nog een fiets linksom voor je langs. Het gaat een keer fout! Kan er iets veranderen aan deze voorrangsregel?

Antwoord: Otto van der Leest, woordvoerder gemeente Amersfoort

‘Op de rotonde mogen fietsers in twee richtingen fietsen. Verkeerskundig heeft dit niet onze voorkeur. We hebben hier toch voor gekozen vanwege de relatief grote omvang van de rotonde en het feit dat fietsers meestal de kortste route kiezen. Als wij de fietsers in één richting laten fietsen, is het zeer aannemelijk dat ze dit niet naleven. Wij denken dat de verkeerssituatie dan alleen maar onveiliger wordt. Om de situatie zo goed mogelijk te regelen, hebben wij duidelijke bebording geplaatst en markering op het fietspad aangebracht (fietssymbolen en pijlen). Hierdoor is voor alle weggebruikers goed zichtbaar dat fietsers de rotonde in twee richtingen mogen berijden.

De geringe ruimte tussen de toeritten voor autoverkeer, fietspaden en fietsstroken is niet optimaal. Helaas is er voor het substantieel verbeteren van deze situatie onvoldoende ruimte. Het blijft voor elke verkeersdeelnemer dus een kwestie van goed opletten.’ 

Foto: R. Mulder

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden