Eerste Nederlandse autosnelweg (VK 2/2012)
maandag 19 maart 2012
timer 2 min

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan Hans Buiter, ANWB historicus.

Vraag: de heer B.J. James, Leidschendam

Onlangs las ik op www.verkeerskunde.nl een bericht dat de Maastunnel in Rotterdam 70 jaar bestond. Ik vraag mij af wanneer de eerste autosnelweg in Nederland is aangelegd en waar liep die dan precies? 

Antwoord: Hans Buiter, ANWB historicus

Erg actueel deze vraag. 15 april aanstaande is het precies 75 jaar geleden dat het allereerste stukje autosnelweg in Nederland werd geopend. Het ging om 12 kilometer autosnelweg tussen Voorburg en Zoetermeer. Deze op 15 april 1937 geopende  autosnelweg was onderdeel van de toenmalige Rijksweg 12, de verbinding tussen Den Haag en Utrecht. Rijksweg 12 was dus de eerste weg in Nederland die als autosnelweg werd uitgevoerd. De weg was alleen toegankelijk voor autoverkeer, de rijbanen waren gescheiden door een middenberm en het aantal opritten was beperkt. De weg was voorzien van betonplaten, de verharding die het meest geschikt werd geacht voor snelverkeer. Flauwe bochten dienden om eentonigheid te vermijden. De weg werd parallel aan de spoorlijn Den Haag-Gouda aangelegd, op 30 meter afstand om geen last van passerende stoomtreinen te hebben. In de jaren erna zou de hele verbinding tussen Voorburg en Utrecht als autosnelweg worden uitgevoerd, tot aan verkeersplein Oudenrijn. Het aansluitende deel Voorburg-Den Haag werd pas in de jaren 70 aangelegd.

Autosnelwegen waren in de jaren 30 volstrekt nieuw. Nederland was het derde land in Europa dat autosnelwegen bouwde, na Italië en Duitsland. De grote groei van het Nederlandse autosnelwegennet vond plaats na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 60 en 70 bouwde Rijkswaterstaat dit net verder uit.  

Van 13 april tot 5 juni is de tentoonstelling '75 jaar autosnelweg' te zien bij het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag.

         

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Foto: ANWB Autojaarboek 1938/1939

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden