Gemeente Sint-Michielsgestel (VK 1/2010)
dinsdag 9 februari 2010
timer 5 min

In deze nieuwe rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan de betreffende gemeente maar zijn ook benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

60 km-zone Theerestraat / Vughterweg in Sint-Michielsgestel

 

Vraag: de heer Ronald Smetsers, Vught

Deze weg vanuit Vught richting Sint-Michielsgestel is altijd een 80 km/uur weg geweest. De gemeente Sint-Michielsgestel heeft nu dubbele doorgetrokken strepen laten aanbrengen, wat mij dus zegt dat je niet mag inhalen en dat je op een 80 km-weg rijdt. In beide richtingen staan echter 60 km-borden en bij één richting 60 km op een aparte manier op het wegdek. Volgens mij klopt deze weginrichting niet.

 

Antwoord: de gemeente Sint-Michielsgestel

De gemeente Sint-Michielsgestel heeft op de route van de A2 richting haar dorpscentrum snelheidsbeperkende maatregelen genomen. Deze van oudsher 80 km-weg, is een 60 km-weg geworden. De aanpassing is door lokale omstandigheden ingegeven. De aanpassing op de Theerestraat wordt nu ondersteund door een visuele versmalling van de rijbaan en een inhaalverbod. Deze maatregelen blijken in de praktijk ook erg doeltreffend. Het inhaalverbod en de snelheid van 60 km/uur geldt nu nog voor een gedeelte van de route. De huidige inrichting is een overgangsmaatregel. De gemeente Vught gaat in 2010 ook haar gedeelte van deze route, vanaf de A2 tot de gemeentegrens met Sint-Michielsgestel aanpassen. De hele route wordt nu een 60 km-zone. De belijning wordt in een keer voor de gehele route vanaf de A2 tot de komgrens van Sint-Michielsgestel logisch en in overeenstemming gebracht met de essentiële herkenbaarheidkenmerken. Het inhaalverbod komt daarmee te vervallen.

 

Reacties

Marina 28/09/2010 22:21 

Er zou ook gekozen kunnen worden voor een 80km/u weg met inhaalverbod of voor de aanduiding overstekende fietsers en daar een snelheidsbeperkende maatregel toepassen. In Zeeuwsvlaanderen zijn 80km-wegen de oversteken afgesloten voor alle verkeer en de wegen opgewaardeerd naar deels 100km/u en daardoor moeten fietsers nu kilometers omrijden. Daar gaat de provincie nu echter weer iets tegen doen, lange adem voor de Fietsersbond (onder-)afdeling wordt mogelijk toch nog beloond.

 

Ronald Smetsers 24/02/2010 20:52 

De gemeente Sint-Michielsgestel heeft gekozen voor de 60 km/h omdat er ca. 40 meter verder op ter hoogte van het stuk waar op de foto 2 mensen lopen een fiets oversteek is. Aangezien er mensen zijn die 80 km/h te langzaam vinden en dus vaak harder rijden is uiteindelijk gekozen voor deze ''oplossing''. Men gaat nu vaak op elkaars bumper zitten, inhalen over de dubbel aangebrachte belijning als er b.v. een tractor voor zit enz Er zijn tevens meedere foto's door een ANWB-fotograaf van deze weg gemaakt. Daarop is te zien dat op 3 verschillende plaatsen, dit terwijl men al in deze 60 km/h zone zit de begin aanduiding van 60 km/h op het wegdek staat aangegeven. Volgens de politie Vught klopt deze weginrichting ook niet en zullen zij daarom ook niet op dit punt controleren!

 

Hakija Suhonic 23/02/2010 16:22 

Als ik goed kan inschatten, aan de hand van deze foto, lijkt mij deze weg fysiek te smal voor een snelheid van 80km/h. Daarom vind ik goed dat gekozen is voor de snelheid van 60km/h.
Bij een snelheid van 80km/h zou de weg fysiek verbreed moeten worden.


 

r.effting 20/02/2010 17:44 

Het betreft hier een inrichting conform een gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom. De snelheid van 60 km/h komt echter overeen met die op een erftoegangsweg buiten de bebouwde kom van 60 km/h. In principe zou bij deze inrichting een snelheid van 80 km/h passen en zou ook zo verwacht worden door de weggebruikers. De aanwezigheid van 2 typen 60 km/h wegen (zowel GOW als ETW) in buitengebieden zorgt voor begrijpelijke onduidelijkheid en verwarring. We zien dit echter steeds vaker omdat vanuit geluidhinder en verkeersveiligheid bij dichte bebouwing op de weg gekozen wordt voor een lager snelheidsregime dan 80 km/h op een GOW. Als adviesbureau bevelen wij aan slechts bij uitzonderingssituaties en bij dichte bebouwing op de weg een snelheidsregime van 60 km/h op GOW's toe te passen. Als we naar deze situatie kijken is hier echter geen directe noodzaak aanwezig om een 60 km/h-regime te laten gelden. Kortom beide opties zijn mogelijk. Een goede afweging is echter gewenst en in de praktijk zal de 60 km/h niet zijn afgedwongen door snelheidsremmende maatregelen waardoor in de praktijk eerder een 80 km/h-gedrag zal optreden en ook verwacht wordt. Een 80 km/h-regime past dan ook beter bij deze weg qua uitvoering en beleving en omgeving en zou met deze inrichting doorgetrokken middenlijn en zijkant onderbroken markering veilig moeten zijn en voldoen aan de inrichtingseisen. Wij bevelen aan alleen in uitzonderingssituaties en bij directe noodzaak voor de verkeersveiligheidssituatie of leefomgeving te kiezen voor 60 km/h. Graag hoor ik uw reactie en onderbouwing waarom alsnog hier gekozen is voor 60 km/h en welke omstandigheden leiden tot deze afweging. Op basis van de foto zou hier ook 80 km/h in eerste instantie worden verwacht.

 
Auteur: Margriet Verhoog

verkeerskunde artikel

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden