Groene golf (VK 4/2010)
dinsdag 15 juni 2010
timer 3 min

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan de betreffende gemeente maar zijn ook benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

 

 

Vraag: mevrouw R. Jurriëns, Utrecht

Ik rijd voor mijn werk regelmatig vlak na de ochtendspits, rond 9.00 uur, met de auto vanuit Utrecht naar Den Haag. In Utrecht, van de Daalsetunnel richting het 24 Oktoberplein, zit ik volgens mij soms in een 'groene golf van de verkeerslichten' en dan ben ik een kwartier eerder de stad uit. Hoe kom ik er achter wanneer deze 'groene golf' actief is en kan ik daar gericht gebruik van maken?

 

Antwoord: gemeente Utrecht 

1. Is er sprake van een groene golf op dat traject?

Er is alleen een groene golf op een gedeelte van het traject. De verkeerslichten bij het eerste kruispunt na de Daalsetunnel bij de Vleutenseweg zijn gecoördineerd met de verkeerslichten op de volgende kruising bij de Leidseveertunnel. Er is dus een groene golf tussen de beide kruispunten. In het verleden is ook de eerstvolgende kruising bij de Croeselaan in de groene golf opgenomen. Op deze kruising passeren vele fietsers en voetgangers van- en naar het Centraal Station. De situatie met groene golf was gunstig voor het autoverkeer maar resulteerde echter in hoge wachttijden voor het langzaam verkeer en daardoor ontstond veel roodlichtnegatie. Om deze reden is besloten hier de groene golf uit te schakelen. Met dit besluit vervalt ook de mogelijkheid om het de groene golf te vervolgen bij de volgende kruising bij de Koningsbergerstraat.

 

2. Klopt de veronderstelling van de vraagsteller dat er een dergelijke 'tijdwinst' geboekt kan worden?

Er is dus geen groene golf op het gehele traject. Hierboven is dit nader gemotiveerd. Uiteraard is mogelijk dat u toevallig één of meerdere kruispunten passeert terwijl het verkeerslicht groen is. Dit is echter afhankelijk van het moment waarop u het kruispunt passeert en de hoeveelheid verkeer op de andere richtingen. De grootste tijdwinst kan bij het laatste kruispunt, het 24 Oktoberplein, worden behaald. In de huidige vormgeving van het plein is het niet mogelijk om de verkeersafwikkeling verder te verbeteren. Er is reeds gestart met voorbereidingen voor een reconstructie waarbij het autoverkeer via een fly-over de stad kan verlaten. Het autoverkeer kan dit kruispunt in dat geval zonder vertraging passeren.

 

3. Wordt de potentiële 'groene golfgebruiker' hierover geïnformeerd en op welke wijze?

Er is voor de weggebruiker geen signalering van deze groene golf aanwezig, zie ook het antwoord op vraag 2. 

 
Auteur: Margriet Verhoog

verkeerskunde artikel

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden