Links fietsen (VK 2/2011)
donderdag 17 maart 2011
timer 3 min

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan de SWOV, maar zijn ook benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

 

Vraag: een bewoner van de gemeente Huizen

‘Een vriendje (11) van mijn zoontje is door een vuilniswagen doodgereden. Hij fietste op het fietspad en bij de kruising aangekomen stond zijn verkeerslicht voor rechtdoor op groen, evenals voor de vuilnisauto, maar deze sloeg rechtsaf en zag de jongen niet. Typisch een ‘dodehoek-situatie’.

 

Mijn vraag is: waarom fietsen de fietsers niet aan de linkerkant van de straat? Zo fiets je bijna nooit meer in de dode hoek omdat fietsers het verkeer dan altijd van voren naderen. Tevens worden fietsers - door links fietsen - ook niet onverwacht van achteren geschept. Auto’s komen dan van voren en de fietser kan daarop anticiperen. Je wandelt immers toch ook tegen het verkeer in om die reden?’

 

Antwoord: Chris Schoon, programmamanager ‘Adviserend Onderzoek’/senior onderzoeker, SWOV

Op het eerste gezicht een niet-onlogische oplossing voor specifiek de dodehoek-problematiek. En in feite alleen van toepassing voor vrijliggende fietspaden. De vrachtautochauffeur heeft goed zicht op de aankomende fietser. Maar je introduceert wel diverse andere problemen.

 

In de eerste plaats, hoe voorkom je dat fietsers toch gewoon rechts gaan rijden. En trouwens: er zijn nu ook al fietspaden waar in beide richtingen mag worden gereden. Bij het kruisen van een fietspad komen de fietsers van rechts, dus eigenlijk van de verkeerde kant. Voor automobilisten nog steeds erg verwarrend.

In de tweede plaats wat doe je met wegen met een aanliggende fietsstrook en met wegen zonder een fietspad? Daar wil je toch geen links rijdende fietsers hebben?

Voor zowel fietsers als voor het overig verkeer zijn variërende rijrichtingen, afhankelijk van het type weg, verwarrend.

 

Al met al is de conclusie dat de aangedragen ‘oplossing’ niet realistisch is. Na onderzoek in 2008 heeft de SWOV diverse maatregelen voorgesteld die meer realiteitsgehalte hebben. De belangrijkste twee zijn:

  1. De stopstreep bij verkeerslichten verder van de kruising aanbrengen zodat fietsers zich vóór de vrachtauto kunnen opstellen. Bij groen licht gaan eerst de fietsers en daarna de vrachtauto. Achteropkomende fietsers blijven áchter de vrachtauto.

  2. De chauffeur voert, vlak vóór hij rechtsaf slaat, een nacontrole uit om zich ervan te vergewissen of er zich geen fietsers rechts en rechtsvoor zijn vrachtauto bevinden. Hij gebruikt hierbij de trottoirspiegel en/of de voorzichtspiegel.

 

Voor meer informatie zie de factsheet ‘dodehoek-ongevallen’ op www.swov.nl.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden