N207 (VK 2/2010)
dinsdag 23 maart 2010
timer 3 min

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan de betreffende provincie, maar zijn ook benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

 

De provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn (Noord) en Leimuiden (N207)  

 

Vraag: de heer D. Kraaij, Alphen aan den Rijn

De provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn (Noord) en Leimuiden (N207) kampt al decennia overduidelijk met een uitsluitend door forenzenverkeer overbelast gedeelte. De huidige capaciteit is nog jarenlang voldoende voor de richting ‘tegen de spits in’. Nu er geen provinciaal verzet meer is tegen een (spoedige) verbreding van de weg, pleit ik voor het volgende. Ik ben ervan overtuigd dat een volwaardige verbreding naar 2x2 rijstroken niet nodig is. Het uitbreiden van de wegcapaciteit met 1 rijstrook – uitgevoerd als dynamische midden(spits)strook – levert sneller een goed resultaat op. Waarom kiest men hier niet voor?

 

Antwoord: provincie Zuid-Holland

De ambitie van provincie en gemeenten is om de N207-capaciteit noordelijk van Alphen aan den Rijn te vergroten. Op korte termijn zullen al trajecten direct ten noorden van Alphen en in Leimuiden worden verbeterd. Hiervoor worden momenteel planstudies uitgevoerd. Om te garanderen dat deze maatregelen ook in een verdere, trapsgewijze uitbreiding van de N207 passen, wordt tegelijkertijd een langere termijnverkenning uitgevoerd. Er moeten veel aspecten worden uitgewerkt, waaronder verkeerskundige en kostenoverwegingen. Is bijvoorbeeld de spitsrichting overheersend genoeg om een wisselstrook effectief in te zetten? Levert een dergelijke oplossing wezenlijke tijd- en/of kostenbesparing op? Is het verkeersveilig? De resultaten van deze verkenning spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke keuze voor maatregelen op de langere termijn. In dit traject nemen wij uw suggestie mee om ook een dynamische middenstrook te bestuderen.

 

Reacties

Jasper 21/04/2010 12:36 

De vraag of de spitsrichting dominant genoeg is, is in het geval van de N207 een retorische.

Een alternatief zou kunnen zijn om inderdaad 1 extra strook aan te leggen, maar die te effectueren als een hele lange uitloper van de eerdere kruispunten. aan beide zijden. Zo krijgt het verkeer alle gelegenheid om de snelheid te komen voordat het moet invoegen. Mocht er alsnog file onstaan, dan is de kans dat die terugslaat de kruising op nihil. Tenslotte is de maatregel no-regret, hij kan zo uitgevoerd worden dat hij (net als de busbanen ter plaatse) binnen een toekomstige integrale verdubbeling past.

 

Michiel 16/04/2010 13:53 

3 stroken met 1 wisselstroken is goedkoper en kost minder ruimte. Bij een overheersende spitsrichting zeer zeker het overwegen waard. Minderde veiligheid kan een reden zijn, fysieke rijbaanscheiding is daar een groot voordeel (maar die is er nu ook niet). Ook speelt mee wat de verwachte verkeersgroei is in de toekomst.

 

Christian 09/04/2010 15:47 

Een zelfde situatie komt voor op de Rijksweg 35 nabij Zwolle. De Zwolse ring wordt momenteel opgewaardeerd tot 3 rijstroken, eenmaal buiten Zwolle is hier slechts 1 strook over.

Dit wegvak staat nu op de lijst "Crisis en herstel wet", plan is de N35 over een lengte van 6 km te verdubbelen tot autoweg.

 
Auteur: Margriet Verhoog

verkeerskunde artikel

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden