Wat betekent die lijn? (VK 4/2012)
maandag 25 juni 2012
timer 2 min

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan K. Olijerhoek, provincie Noord-Holland, maar zijn benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

Vraag: mevrouw H. Schrama, Voorhout
Enige tijd terug hebben wegwerkers nieuwe lijnen getrokken bij een busbaan in Nieuw-Vennep. Op deze busbaan rijdt geen ander verkeer. Ter hoogte van de haltes stoppen de lijnen aan de zijkant van de rijstrook en zijn er lijnen getrokken halverwege de rijstrook. Als verklaring hoor ik dat het zou gaan om verbetering van de afwatering, maar ook dat de chauffeurs zo iets verder van de stoep afblijven en er zo minder slijtage van de banden zou optreden. Eerlijk gezegd lijkt het mij dat je toch de lijn aan de rechterkant wilt houden en zouden bussen nu niet juist eerder tegen de stoeprand aanrijden? Wat is de bedoeling van deze lijnen?

Antwoord: de heer K. Olijerhoek,

provincie Noord-Holland
De nieuwe lijnen op de busbaan ter hoogte van de haltes zijn rijlijnen voor de buschauffeurs. Hier is een proef mee gedaan bij de halte ‘Bornholm’. Dit is in overleg gedaan met de provincie Noord-Holland en de busmaatschappijen. Na goedkeuring van iedereen is dit verwerkt in de nieuwe situatie en is de belijning aangebracht. Het is dus de bedoeling dat de chauffeur vanuit zijn positie over de lijn rijdt, dan komt de bus het beste bij de halte. 

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Foto: H. Schrama

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden